سیستم ارزیابی عملکرد:
در سازمان ها و نهادهای بزرگ و همچنین سازمان هایی که دارای پراکندگی جغرافیایی می باشند، ارزیابی عملکرد بخش های مختلف سازمان اعم از واحدهای ستادی و یا شعبات، دفاتر استانی و سازمان های وابسته، یکی از الزامات حیاتیمی باشد. سیستمهای ارزیابی عملکرد به وسیله ارتباط با سیستم های جاری سازمان (هر چه که باشد) و استفاده از دیتا و اطلاعات موجود در آنها و با محاسبه شاخصهای عملکردی و فرآیندی به مدیران کمک مینمایند تا با استفاده از اطلاعات لحظهای (Online & Real-time) وضعیت كمی عملكرد بخشهای سازمانی و سلامت فرآیندها را زیر نظر داشته و کنترل نمایند.
ارایه گزارشهای سیستم ارزیابی عملکرد به صورت گرافیکی و تصویری برای صرفهجویی در وقت مدیران و کمک به تصمیم گیری نقش مهمی دارد.
سازمان هایی که پیش از این نسبت به تامین نیازهای نرم افزاری عام خود از قبیل سیستم های اطلاعات مدیریتی اقدام نموده اند، در مرحله بعد، نیازمند ساختاردهی و بهره برداری هدفمند از داده های موجود در سطح سازمان می باشند. در سیستم هوش تجاری (BI)، برای کنترل اهداف، ماموریت ها و استراتژی های سازمان، شاخصهای مورد پایش و حدود مجاز حداقل و حداکثر تعریف میشود. نرم افزار پس از پردازش اطلاعات مورد نظر، می تواند گزارشات لازم جهت آگاهی از سلامت عملکردی سازمان را در اختیار مدیران و کاربران سیستم قرار داده و طی سناریوهای تعریف شده اثرات تغییرات را نشان دهد.