CMM چیست ؟
Capacity Maturity Model ابزاری برای ارتقا سطح کیفی فرایند های سازمان است. این مدل شاخص های کلیدی عملکرد بهره ور را برای سازمان ها ایجاد می نماید.استفاده از این مدل نقاط قوت و ضعف فرایند های سازمان را مشخص نموده و چهارچوبی را برای تبدیل نقاط ضعف فرایندی به نقاط قوت ایجاد می نماید. این مدل مجموعه ای از تجربیات برتر سازمان های موفق در زمینه مدیریت فرایند های سازمان می باشد.
چرا استفاده از مدل CMM توصیه می شود؟
- بسیاری از سازمان ها با استفاده از این مدل توانسته اند سطح کیفی انجام پروژه هایشان را بالا برده و با کاهش زمان انجام پروژه ها بهره وری فرایند های انجام پروژه های خود را به میزان قابل توجهی ارتقا دهند.
- مدل CMM با بسیاری از مدل های کیفی دیگر سازگار است و از تجربیات موفق بدست آمده در اثر اجرا الزامات آنها، بهره برده است، مدل ها و استاندارد هائی مانند ISO 9000, ITIL , PMBOK , Scrum , Agile , …
- بسیاری از سازمان های استفاده کننده از این مدل تجربیاتشان را در راستای استقرار موفق این مدل به اشتراک گذاشته اند. سازمان هائی مانند Boeing, General Motors, JP Morgan, Bosch این مدل را در سازمان های خود استقرار داده اند و تجربیات حاصل از آن را انتشار داده اند که می تواند مورد استفاده سازمان های دیگر قرار گیرد.
- مدل CMM از لحاظ میزان راهنما ها و شرح الزامات و توصیه ها در بین استاندارد ها و مدل های مشابه منحصر به فرد است.
- مدل CMM توسط دانشگاه Carnegie Mellon پشتبانی شده و تیمی کثیری از بهترین متخصصین مدیریت فراینده ها ، مدیریت پروژه ها ، مدیریت کیفیت و بهره وری مرتبا در پایش نتایج آن و ارتقا سطح کیفی این مدل هستند بنابر این می توان گفت این مدل به صورت مستمر در حال بهبود است.
توسعه مستمر فرآيند بر مبناي تعدادي مراحل تحولي و تكاملي به جاي تغييرات انقلابي، بنا شده است. ساختار مراحل CMM بر مبناي اصول كيفيت محصول مورد اعتقاد والتر شوارت، ادوارد دمينگ، ژوزف يوران و فيليپ كرازبي، بنا شده است. ( مرجع CMM V1.1 )
CMM چارچوبي براي ساماندهي به اين مراحل توسعه تدريجي در 5 مرحله بلوغ كه منجر به زيرسازي موفقيت آميزي براي توسعه مستمر فرآيند خواهد شد، ارائه نموده است. اين 5 مرحله بلوغ، درجه بندي كمّي براي اندازه گيري بلوغ فرآيند نرم افزار سازمان و ارزيابي قابليت فرآيند نرم افزاررا تعريف مي كند. اين سطوح همچنين نسبت به تشخيص اولويت هاي نيازمند تلاش براي تجزيه و تحليل و نيز فاصله دستيابی به توسعه سازمان، كمك خواهد نمود.
سطوح بلوغ، بخوبي و به گونه ای هموار، بصورت تدريجي در سطح سازمان براي دسترسي به فرآيند نرم افزار بالغ، تعريف شده است. هر سطح بلوغ، شامل مجموعه اي از اهداف فرآيندي است. توانايي خرسندسازي، زماني حاصل مي شود كه مؤلفه هاي مهم فرآيند نرم افزار در سازمان، تثبيت شده باشد. دسترسي به هر سطح از چارچوب بلوغ، مؤلفه هاي مختلفي از فرآيند نرم افزار را برقرار مي سازد و منجر به افزايش قابليت فرآيند در سازمان خواهد شد.